keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Sadevesijärjestelmä



                      Sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on tärkeä kokonaisuus. Ei riitä, että sadevesi johdetaan pois katolta, vaan se on johdettava hallitusti pois myös perustusten vierestä. Hallitulla sadevesien poisjohdatuksella vältytään ikäviltä vahingoilta rakennuksen käyttöiän aikana.

Sademäärät sekä sateiden rankkuus lisääntyvät entisestään. Myös piha-alueelle tulevat sade- ja sulamisvedet, eli niin sanotut hulevedet, voidaan käsitellä myös kiinteistökohtaisesti tontilla. Tähän ratkaisuna on silloin hulevesitunnelit, joka perustuu imeytysratkaisuun.

                                    Sadevedenpoisto ja salaojat

Pientalon katolta valuu vuosittain keskimäärin 50 -100 kuutiota hulevesiä eli sade- ja sulamisvesiä. Sadevesiviemäri johtaa ne pois ja pitää rakennuksen, piha-alueen ja perustuksia ympäröivän maan kuivana. Salaojien tehtävänä on kerätä maassa oleva liiallinen kosteus pois talon perustusten luota. Tarvittaessa salaoja myös varmistaa, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa.

Sadevesien käyttö esim. pihan kasvien kastelussa on järkevää ja kustannustehokasta. Uponorilta saat sadevesijärjestelmän lisäksi sadevesienkeräilysäiliön, jonka avulla saat hulevedet halutessasi hyötykäyttöön.
Salaoja- ja sadevedet johdetaan omia, samassa kaivannossa olevia putkiaan myöten perusvesikaivoon, josta ne johdetaan kunnalliseen sadevesiviemäriin. Jokaiseen talon nurkkaan sijoitetaan salaojakaivo, joka toimii salaojaputkiston tarkastus- ja huoltokaivona. Yleensä samaan perusvesikaivoon johdetaan myös sadevedet, jolloin on huomioitava, että salaojaputkien liitännässä on pallopadotusventtiili, joka tulvatilanteissa estää veden pääsyn takaisin salaojaputkistoon.
Lähteet: Rakentaja.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti